Het Nunspeetse nieuws 25 jaar geleden

2
1403

Koets te laat, wethouder Gommers te paard richting gemeentehuis.

NUNSPEET – De afdeling Noordoost van de Dienst Levende Have te Hulshorst heeft woensdagmiddag de leden van de inmiddels opgeheven groep van Hoogeveen in haar armen gesloten. Dat gebeurde op de grens van de gemeente Epe en Nunspeet onder het genot van een ferme slok Beerenburg, aangeboden door Nunspeets wethouder Paul Gommers. De wethouder die even later als een soort duo-passagier op de rug van een paard de weg naar het gemeentehuis aflegde omdat de bestelde koets pas halverwege de tocht van de gemeentegrens naar het gemeentehuis verscheen.

De drie nieuwkomers waren dinsdag vanuit Hoogeveen te voet richting Nunspeet vertrokken en na een nachtrust in Raalte arriveerden zij rond 12.30 uur in Nunspeet. Daar was een groots welkom bereid door de toekomstige collega’s uit Hulshorst.

Vorig jaar besloot het ministerie van Justitie het landelijke opleidingscentrum voor de bereden groepen van de Rijkspolitie van Bilthoven naar Hulshorst te verplaatsen. Een tijdelijke maatregel, want in Nunspeet wordt binnenkort begonnen aan de bouw van een volledig nieuw onderkomen. In dat nieuwe centrum komt eveneens het onderkomen voor de speurhonden-opleidingen dat nu nog in Wassenaar is gevestigd. 

Adjudant J. Westerhuis van de Dienst Levende Have te Hulshorst is blij dat er nu een samensmelting van de voormalige groepen plaats vindt. ‘De laatste weken voelde ik mij net een reizend circus. Je reisde van hot naar her. Met name met betrekking tot het houden van vergaderingen was het onpraktisch werken’.

Inmiddels zijn in Hulshorst 13 leden van genoemde dienst werkzaam; negen uit Hulshorst zelf, een uit Bergen en drie uit Hoogeveen. In het voorjaar komen daar nog eens zeven personen uit Bilthoven bij. Westerhuis zei overigens goede hoop te hebben dat volgend jaar het nieuwe onderkomen aan de Kienschulpenweg in gebruik kan worden genomen.

Tot die tijd maakt de afdeling Noordoost van de Dienst Levende Have nog gebruik van het huidige onderkomen in Hulshorst. Daar worden tijdelijk twaalf noodboxen c.q. stallen geplaatst zodanig dat het concours Hippique van Nunspeet is gered. Aanvankelijk leek het voortbestaan van dit gerenommeerde concours in gevaar te komen omdat de boxen inde internationale dressuurring zouden worden geplaatst. Die problemen zijn inmiddels uit de wereld, dus komt er een volgende editie van het grote concours van Nunspeet. 

De ontvangst van de manschappen uit Hoogeveen kreeg in het gemeentehuis een vervolg. Burgemeester. C. de Kovel heette de nieuwkomers hartelijk welkom en bracht ze meteen wegwijs in het gebeuren in het Nunspeetse. Vooral de zoveelste bewogen jaarwisseling in Nunspeet bracht hij onder de aandacht. ‘1 Januari is in Hulshorst een bijzondere dag. In onze gemeente hebben de mensen een eigen manier van nieuwjaar vieren; een manier die mij en velen niet aanspreekt. Aan onze zijde stonden 25 man, aan de andere zijde 250. Het was een ongelijke strijd’. Desondanks sprak de Kovel de wens uit dat de nieuwkomers zich snel in Nunspeet zullen thuis voelen.

Nunspeet 1992

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here