CDA vraagt aandacht voor kastanjebomen

0
1091

Kastanjebomen in Nunspeet kleuren al weken bruin en laten massaal hun blad vallen. De oorzaak hiervan is de kastanjemineermot, een klein nachtvlindertje dat oorspronkelijk uit Azië komt. Deze insectenplaag rukt al enkele jaren op in Europa. 

De larven van de kastanjemineermot vreten gangen in de bladeren van de kastanje. Met drie generaties per jaar kan het verschijnsel zich voordoen in april, juli en september.  Het blad sterft af en valt van de boom. De larven overwinteren in het afgevallen blad en infecteren de boom  in het voorjaar opnieuw. De boom gaat er niet direct aan dood maar de gezondheid gaat wel achteruit omdat hij ieder volgend jaar minder krachtige knoppen maakt waardoor de groei vertraagt. Ook wordt de boom vatbaar voor andere plagen en ziektes.

De kastanjemineermot heeft in Nederland (nog) geen natuurlijke vijanden en moet daarom bestreden worden. Dat kan via het afvoeren van het afgevallen blad, door vangbekers of met boomlijmbanden. Ook het ontsmetten van de grond kan helpen. Het CDA heeft tijdens de commissievergadering Ruimte en Wonen van 11 september vragen gesteld aan het college. 

CDA raadslid Koos Meijer. “Behalve dat de gezondheid achteruit gaat is het natuurlijk jammer dat de boom al zo vroeg in het jaar kaal wordt. En met name kastanjes hebben het door andere plagen zoals de kastanjebloedingsziekte al moeilijk. Deze bomen mogen wat ons betreft niet uit ons straatbeeld verdwijnen. Daarom moet de kastanjemineermot actief bestreden worden”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here