Dit jaar ‘Kleine Wilddagen’ in Vierhouten

16
7542

VIERHOUTEN – De traditionele wilddagen in Vierhouten in het eerste weekeinde van oktober krijgen dit jaar een andere invulling en worden daardoor minder massaal.

Het bestuur van het Rondje Vierhouten was al enige tijd druk bezig om de wilddagen een iets andere invulling te geven qua indeling in het dorp. Het evenement werd te duur om te organiseren gezien de kosten voor het afsluiten van het dorp, het aanbrengen van wegomleidingen, het inrichten van parkeerplaatsen, het inzetten van verkeersbegeleiders, EHBO etc.

Maar het bestuur stuitte erop dat de ideeën niet door alle instanties worden omarmd terwijl men daar, onder meer wat betreft vergunning van de gemeente, wel afhankelijk van is.

Dat heeft het bestuur doen besluiten dit jaar ‘kleine wilddagen’ te houden. De betrokken ondernemers verkopen wildhapjes en dranken maar alleen op eigen terrein. Daarmee wordt voorkomen dat ingewikkelde vergunningen moeten worden aangevraagd. Het betekent ook dat de houders van kramen inmiddels bericht hebben gekregen dat er dit jaar voor hen geen plaats is om hun producten te verkopen. “Zeer spijtig, maar we hebben geen keus voor dit jaar”, zo valt in de brief aan hen te lezen.

Opzet is wel dat de ‘oude’ wilddagen’ in 2018 weer uit de as verrijzen. “Als ondernemers blijven we zeker onze nek uitsteken voor dit geweldige evenement, maar dat het kan niet de bedoeling zijn dat het ons alleen maar geld kost”, zo wordt aangegeven.

De wilddagen trokken vorig jaar nog enkele tienduizenden bezoekers.

 

16 REACTIES

 1. Ongelooflijk jammer dat zo’n prachtig evenement in de gemeente Nunspeet ook weer onder druk van gemeentelijke regels dreigt te verdwijnen of in ieder geval een flinke stap terug moet doen. De Stoute Cross is al gestopt, straks Rondje Vierhouten ook? Zou dit met een ander College van B&W ook zo gaan?

 2. Jammer om een goed en lopend concept aan te moeten passen! Een draaiboek kan toch jaarlijks met eventuele kleine aanpassingen worden opgevolgd? Zonde als de kramen met geweien etc geen deel meer mogen uitmaken van de bijzondere Wilddagen.

 3. Fijn dat er nou eens rekening gehouden wordt met vergunningen. Er wordt weinig aan de omwonenden gedacht door restaurants, hotels, campings en andere gelegenheden en aan de overlast die zij telkens weer veroorzaken en die steeds groter wordt door de jaren heen.
  Tijd om de rust van de omgeving te benadrukken in plaats van lawaai, gegil door microfoons en enkel geld verdienen.

  • Een keer per jaar zo een bijzonder
   evenement veroorzaakt nauwlijks overlast.
   Inwoners die daar moeite mee hebben zijn
   rijp voor het bejaarden thuis.
   Te veel en verzwarende vergunningen nekt
   steeds meer nostalgische evenementen zoals
   kermissen en circussen.We gaan hard op
   weg naar een politie staat.Ik hoop dat de organisatoren stuk bij stuk houden en dit
   evenement in zijn oorspronkelijke opzet voort
   willen en kunnen voortzetten.MIjn steun hebben
   ze als inwoner.

 4. Bijna drie jaar geleden ontdekten we ‘per ongeluk’ de Wilddagen van Vierhouten. Tweemaal zijn we er sindsdien geweest. Anders dan op andere braderieën (bijvoorbeeld bij ons in Zuid-Limburg) waren er veel kramen zonder regelrechte rommel maar met wel veel kwaliteit die je elders moeizaam moet zoeken. Wij vonden het letterlijk uniek, dat prachtige dorp als achtergrond van het evenement. Wij hadden er graag in totaal 600 euro voor over. Ook dit jaar hadden we een hotelkamer geboekt, maar gelukkig meldde het hotel dat de Wilddagen dit jaar tot een (wellicht modderig) weiland waren beperkt. Daarvoor rijden we natuurlijk die 240 kilometer niet! Volgend jaar beter. En een tip: geef de inwoners 1. wat meer rust door minder lawaai en 2. een dinertje achteraf.

 5. Heel erg jammer, daar kijken we altijd echt naar uit. Heel spijtig dat geen oplossing voor de problemen is gevonden. Maar we komen nog wel even wat weghappen hoor!

 6. Onvoorstelbaar dat een geweldig evement als dit een pas op de plaats moet maken ivm de veel omvattende regelgeving.
  Net nu de provincie een unieke organisatie heeft opgezet met de titel ” DE VELUWE OP 1 ” met de vraag om suggesties etc. aan te dragen om de Veluwe nog aantrekkelijker te maken.
  Hierdoor kunnen oa de leefbaarheid van de kernen en voorzieningen worden behouden.
  De Veluwe is voor een groot deel afhankelijk van de prachtige natuur en het wild.
  De ervaring leert dat terugdraaien eenvoudiger is dan het weer op het oude peil brengen van de zo gewaardeerde wilddagen!!!

 7. In 2017 komen wij voor de 5′ keer op de wilddagen in Vierhouten. Het is er altijd gezellig en ik ben benieuwd of deze formule ook zo een succes is. De kraampjes en de muziek houden volgens mij de mensen toch langer in Vierhouten. Ik denk toch dat de Horeca het toch zal merken. Wij wensen jullie veel succes.

 8. Verbaasd en teleurgesteld in de negatieve vorm
  waarin de traditionele wilddagen van Viehouten
  dit jaar gegoten gaan worden.
  Verleden jaar heb ik al een paar signalen aan het
  bestuur doorgegeven om de aardigheid er in
  te houden.De hapjes waren kleiner en duurder geworden en minder afwisselend van karakter.
  Er waren wel duidelijk twee restaurants die hieraan niet meededen.
  Nu weer stappen terug zijn gezet kon dit wel eens
  de nekslag worden van het hele rondje Vierhouten.
  Ik heb helaas mijn vele vrienden die van ver komen
  en jaarlijks aanwezig waren afgezegd met de
  vermelding dat het waarschijnlijk niet meer de moeite waard is.
  Nogmaals zeer spijtig en triest voor degenen die
  destijds dit grandioze gebeuren hebben opgezet
  en daar tot dit jaar zeer in waren geslaagd.

 9. Men moet niet vergeten hoeveel voorbereidingen dit kost. Het moet naast het dagelijkse werk van een aantal ondernemers erbij gebeuren.
  Het zijn trouwens geen regeltjes van de gemeente maar een reactie op evenementen die landelijk problemen hebben gegeven.
  K zag dat Gemeentebelang hier aandacht voor heeft gevraagd en veel reactie had met vragen of het ook anders kan en daar kijkt het college naar.
  En overlast…. tsja je zult 10.000 mensen in je dorp wel merken maar ja ze laten ook geld achter. Misschien niet voor jouw als inwoner direct persoonlijk maar wel bij de ondernemers en diegene die daar weer van leven. Wel egoïstisch als je anderen zo’n evenement niet gunt vind ik.

 10. Voor het eerst naar de ‘beroemde/beruchte’ Wilddagen geweest.. na alle positieve berichten en met mooi weer zondag 8 sept ’17… 1 grote teleurstelling! 5 euro parkeergeld voor wat.. en na 2 rondjes toch maar een hapje geprobeerd.. en afgemaakt met een patatje Wilde Piepers. Dat laatste was het enige positieve.
  Binnen 30 min weer naar huis.

 11. Wij als trouwe bezoekers van de wilddagen juigen het zeer toe als het volgend jaar weer op de ouderwetse manier wordt georganiseerd,nu zijn wij eerder en teleurgesteld weer naar huis gegaan.Erg jammer.

 12. Op zich heb ik er niets mee, maar heb er ook geen moeite mee.
  Behalve dat als je als inwoner met een parkeervignet naar je woning wilt, je door de parkeerwachters als een soort crimineel wordt benaderd. Als het ze niet aan staat moet je praten als brugman, ruzie maken of door de hekken heen rijden. Dus dit jaar was wat dit betreft een verademing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here